sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Lörppälätsä pikku muksuille


Hei kaikki suurella joukolla tänne rynnänneet ompelevaiset ja vielä ompelemattomat ystäväiseni! ;)
Käydään heti asiaan sen kummempia rupattelematta tai blogin ulkoasua suunnittelematta ;D

Aloitan heti uusimmasta _superuniikista_ luomuksestani lörppälätsästä. Sisäpipo on tehty pään mittojen mukaan ja päällinen on korkeampi, jolloin ulkonäkö on lörpöttävä. Ohje tulee olemaan hyvinkin minun näköinen: olen käyttänyt aikaa matemaattisten kaavioiden luomiseen (hurrrjan vaativia kerto- ja jakolaskuja), jotta uusia kokoja pystyy tekemään lennosta ja ilman päänvaivaa. Tämä on siis opittu tapa verhoilukoulussa. Kuitenkin joissakin kohtaa ohjeet on tyyliä "jotenkin tälleen tosta vaan koska en tiedä miksi". Siinä kohtaa pääsee persoonallisuuteni esiin. Että tervetuloa ottamaan selvää!

Edit. Enää en tekisi näin monimutkaista ohjetta, joten suosittelen lukijoitakin ohittamaan numeroaallot ja seuraamaan suurpiirteisemmin :)

Tarvitset seuraavat tarvikkeet: kynän, harpin, kolmioviivoittimen ja tavallisen viivoittimen, laskimen tai matikkapään, kaavapaperia, mittanauhan, leikkuuvälineet eli ainakin sakset. Tykkään leikkaa pienet kankaat tuolla leikkurilla, kun se käy niin kätevästi. Mies teki tuollaiset painot metallitangosta niin pysyy vielä kaavatkin paikoillaan. Muistetaan, että jokainen tyylillään.



Tässä kohtaa pitää miettiä jo kankaan joustavuus; tein sisuksen joustavasta puuvillasta joten vähensin pään ympäryksestä 3cm. Sisuksen voi tehdä myös joustamattomasta puuvillasta jolloin väljyyttä lisätään. Pipossa on vielä kuminauhakiristys niskassa, joka antaa sekä muotoa että sallii pipon kasvavan käyttäjän mukaan. Kangas löystyy vielä käytössäkin. 

Voit hyödyntää ohjeistani myös vain lätsän ja korvalipan muokaten ne omaan pipomalliisi. Jos kertolaskut ei oo sun juttu, voit ohittaa ne. Ne on omia hyväksi havaittuja mittoja, muttei ne kaikkien päähän aina sovi.


Tarvitset seuraavat mitat:
  1. Pään ympärys, josta vähennetään kankaan joustavuusvara
  2. Niskasta otsaan tiukka mitta, missä pipon etu- ja takareuna on. Voit mitata suoraan ( tai käyttää kaavaa py x0,73)
  3. Lipan leveys, esim. kulmakarvoista toiseen tai enemmän, voit mitata suoraan (tai käyttää kaavaa py x0,34)
  4. Korvien keskikohtien välinen matka, voit mitata suoraan ( tai käyttää kaavaa pipon ympärys x0,38)


Tässä koeversion mitat. Jaan vielä korkeuden kahtia ja leveydet neljällä, niin kaava on helppo piirtää neljäsosana ja mittavirheiden mahdollisuus pienenee.
  1. Pään ympärys 50. Pipon ympärys 50-3=47 ja mitta kaavaan piirrettynä 47/4= 11,75cm
  2. Niska-otsa/ sisäpipo 50 x 0,73= 36,5 ja mitta kaavaan piirrettynä 36,5/2=18,25cm
  3. Lipan leveys 50 x 0,34= 17 ja mitta kaavaan piirrettynä 17/2= 8,5cm
  4. Korvien keskikohtien välinen matka 47 x 0,38=18 ja mitta kaavaan piirrettynä 18/2=9cm


Jos omistat jo täydellisen sivusaumattoman pipokaavan voit skipata tämän kohdan. Piirretään ensin kaava neljäsosana, jolloin kaavapaperi on helppo vain taittaa kahtia. Oikea sivu on takasauma. Taitoksesta kohtisuoraan oikealle tulee pipon ympärys jaettuna 4 eli 11,75. Siitä kohtisuoraan ylös niska-otsa mitta jaettuna 2 eli 18,25. Piirretään lovi joka on 3 cm leveä ja siitä 8cm matka takasaumaan. Kaarra viiva, jotta lopputuloksesta ei tule törröttävä. Tätä lovea voi muuttaa omien mieltymysten mukaan, mutta tämä istuu mielestäni parhaiten. Nyt voit leikata kaavasta turhat paperit pois ylhäältä ja oikealta, pinkkiä viivaa pitkin.

Kun avaat kaavan taitokselta, on sinulla vasemmalla puolella otsan keskikohta ja oikealla takasauma. Piirrä alaviiva toiseen sivuun asti helpottaaksesi seuraavia merkintöjä. Merkkaa oikealta keskelle päin lipan mitta 8,5 cm ja vasemmalta keskelle päin korvan keskikohta. Sitten siitä kohtisuoraan alaspäin noin 5 cm:n viiva. Nyt voit muotoilla korvaläpän vapaasti. Pikkuisella lapsella lippa ja korvaläppä ovat lähekkäin, isommalla kauempana toisistaan. Tässä läppä alkaa 3 cm takasaumasta.

Tämä oli sisäpipo ja ulkopipon saat samaa kaavaa käyttämällä, kun siirrät sitä korkeammalle leikatessasi kankaita. Mielestäni mukava lörppöpipo tulee kun kertoo tuon tiukan niska-otsa mitan 1,24,
eli 18,25 x 1,24 = 22,60. Nostin siis kaavaa noin 4,5cm.


Lippaa varten Piirrä viivoittimella pitkä viiva ja laita harppi samalle leveydelle, kuin piirsit pipon yläkaaren eli 11,75cm. Piirrä kaari, nosta harppia 4 cm ylöspäin ja piirrä uusi kaari. Mittaa molempiin viivoihin toiselle sivulle lipan puolikas leveys 8,5cm, yhdistä viiva kaartaen. Lipan koolla ja muodolla voi leikkiä harpin leveyttä vaihtamalla. Siitä vaan kokeilemaan! Taita kaava kahtia keskiviivasta ja leikkaa.


Leikkaa kaavat taitteelta ja liimaa tukikangas lippaan. Tässä on käytetty vahvaa liimatukikangasta, muita vaihtoehtoja on tavallinen puuvilla tai vaikka kovikehuopa.


Ompele kappaleet kasaan, mutta älä yhdistä vielä. Jätä vuorin takasaumaan kääntöaukko. Ompele lipan kappaleet oikeat puolet vastakkain ja tee saumavaroihin lovia. Käännä oikein päin ja tikkaa päältä.


Harsi lippa kiinni päälliseen oikean puolet vastakkain. Teen tämän ompelukoneella 4mm pitkällä tikillä. Se helpottaa huomattavasti kokoamisvaihetta.


Laita kappaleet oikeat puolet vastakkain, vuori päällisen sisälle ja neulaa. Lippa sojottaa sisäpuolelle. Suosittelen edestakas ompelua lipan kulmien kohdalla.



Merkkaa kuminauhan paikka ja kuminauhaan merkit. Kannattaa ainakin minun tapauksessa venyttää melkein kaikki mitä kuminauhasta lähtee… :D Ompele kolmipistesiksakilla saumavaroihin ja varo ettei tikki mene sauman sisäpuolelle.



Kuminauha on valmis ja pipon saumavaroja on leikelty jotta ne kääntyy kauniimmin. Jos haluat ommella kurtun kiinni pipon takasaumaan, voit tehdä sen vielä nyt kääntöaukosta. 



 Pipo on valmis kunhan ompelet kääntöaukon kiinni. Onnea ruttuisesta lätsästä!



Tällä rakkaalla mallilla on hieman pienempi pää kuin pipon saajalla.





Ethän käytä kaupalliseen tarkoitukseen. Jos valmistat pipon ohjeellani olisi ihana nähdä kuvia!